• Nationale feestdag in Slovenië op 25 juni 2020

Slovenië staat in het centrum van de Slavische, Germaanse, Romeinse en Hongaarse culturen.

Zijn oppervlakte is anderhalve keer kleiner dan België met een inwonersaantal van 2 miljoen.

Nationale feestdag in Slovenië op 25 juni 2020

Wist u dat?

Wist u dat men op 25 juni de Sloveense nationale feestdag viert? De gelegenheid voor Slovenië om zijn onafhankelijkheid te vieren, verworven in 1991, hetgeen de facto een einde maakte aan de Joegoslavische Federatie.

De enige ex-Joegoslavische republiek die lid is van de Europese Unie sinds 1 mei 2004, is Slovenië het enige land dat is ontsnapt aan de oorlogen die de andere Balkanlanden heeft verscheurd in de jaren 1990.

Lid van de NAVO sinds maart 2004, Slovenië heeft de euro aangenomen sinds 1 januari 2007 en is toegetreden tot de Schengenruimte op 22 december 2007.

België en Slovenië onderhouden uitstekende bilaterale betrekkingen. Slovenië blijft echter wel vrij onbekend. Nochtans wordt het land "het groene hart van Europa" genoemd door zijn vele bossen. Ook vindt men er een prachtige kustlijn gelegen aan de Adriatische Zee. Ljubljana is de hoofdstad en de grootste stad van het land.

We kunnen ook een paar bekende Slovenen opnoemen. Bijvoorbeeld de NBA-basketbalspeler Marko Milič, de acteur en humorist Gaspart Proust (wiens oorspronkelijke naam Gašper Pust is). En uiteraard Melania Trump, de huidige First Lady van de Verenigde Staten.

Deel deze informatie