• Nationale feestdag in Democratische Republiek Congo op 30 juni 2020

Met een oppervlakte die 76 groter is en een bevolking die 9 keer talrijker is (102 miljoen inwoners) dan België, is de Democratische Republiek Congo, of kortweg Congo, het vierde dichtst bevolkte land van Afrika (na Nigeria, Ethiopië en Egypte) en het dichtst bevolkte Franstalige land.

Nationale feestdag in Democratische Republiek Congo op 30 juni 2020

Wist u dat?

Wist u dat men op 30 juni de Congolese nationale feestdag viert? Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van het land in 1960 herdacht. Vandaag viert men dus haar zestigste verjaardag.

De DRC is een republiek en wordt geleid door een staatshoofd, momenteel de president Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo (sinds 24 januari 2019) en een regeringsleider, de eerste minister Sylvestre Ilunga Ilunkamba (benoemd op 20 mei 2019).

Congo was eerst het privé-eigendom van Koning Leopold II volgend op het Congres van Berlijn van 1885.

In 1908, één jaar vóór de dood van Koning Leopold II, werd Congo een Belgische kolonie tot 30 juni 1960 toen Congo, na afloop van ronde tafels georganiseerd in Brussel, zijn onafhankelijkheid verwierf.

In 1960 nam het land de naam aan van Democratische Republiek Congo. De naam van de hoofdstad, Leopoldstad, werd omgedoopt tot Kinshasa in 1966.

Maarschalk Mobotu, die de macht greep in 1965, doopte het land om tot Zaïre, een naam die tot in 1997 zou worden gebruikt.

Wist u dat Kinshasa de grootste stad is van de DRC maar eveneens, met zijn 13,5 miljoen inwoners, de grootste Franstalige agglomeratie ter wereld ?

Andere belangrijke steden zijn Lubumbashi (1,8), Mbuji-Mayi (1,7), Goma (1,1), Kananga (1,1), Kisangani (0,9), Bukavu (0,8).

Enkele honderden etnieën vormen de bevolking van het land: het Frans is de officiële taal en vier Bantoetalen (Lingala, Kikongo, Swahili en Tshiluba) hebben het statuut van nationale taal.

Het is moeilijk om Congolese beroemdheden op te sommen zonder vele van hen te vergeten, maar we kunnen onder meer de vaders van de onafhankelijkheid noemen Joseph Kasavubu en Patrice Lumumba maar ook artiesten zoals Grand Khalé, Maître Lyolo, Papa Wemba, Lokua Kanza.

En uiteraard zou het Belgische voetbal nooit hetzelfde zijn geweest zonder Léon Mokuna, Mbo Mpenza en Romelu Lukaku, om er een paar op te noemen.

Deel deze informatie