• Nationale feestdag in Portugal op 10 juni 2020

Portugal heeft een oppervlakte die 3 maal groter is dan België met een quasi identiek bevolkingsaantal: 10,3 miljoen inwoners.

Portugal is lid van de Europese Unie sinds 1 januari 1986, van de eurozone sinds 1 januari 1999 en van de Schengenruimte sinds 26 maart 1995.

Nationale feestdag in Portugal op 10 juni 2020

Wist u dat?

Wist u dat men op 10 juni de Portugese nationale feestdag viert ? Deze dag wordt ook de dag van Camões genoemd, ter ere van de grote Portugese dichter, Luis de Camões, gestorven op 10 juni 1580. Bij de uitroeping van de Republiek in 1910 werd deze datum gekozen als Portugese nationale feestdag.

Portugal is een semi-presidentiële republiek, geleid door een regeringsleider, de Eerste Minister, António Costa, en een staatshoofd, de president, Marcelo Rebelo de Sousa.

Er bestaat een sterke band tussen de Belgische en de Portugese koninklijke families. De dynastieke banden reiken terug tot in 1184, wanneer Filips I, graaf van Vlaanderen, trouwde met de oudste dochter van de Koning van Portugal, Mathilde van Portugal.

De huidige Belgische koning heeft ook Portugees bloed aangezien zijn overgrootmoeder, koningin Elisabeth, de dochter was van Maria José van Portugal.

De handelsuitwisselingen tussen onze twee landen worden gekenmerkt door talkrijke partnerschappen op het gebied van technologie, bouw, voeding, gezondheidszorg, geneeskunde, bankwezen en diensten.

Elk jaar trekken tienduizenden Belgen naar Portugal waar het toerisme een sleutelactiviteit is van de economie (11% van de nationale Portugese economie). Lissabon, de Portugese hoofdstad sinds de 12de eeuw, is de grootste stad van het land en de belangrijkste economische kern. Lissabon is de stad van het Zuiden. In het Noorden, vindt men zijn grote rivaal, Porto, historische hoofdstad van het land die zijn naam gaf aan Portugal.

Tenslotte moet worden opgemerkt dat ons land een grote Portugese gemeenschap heeft van 65.000 onderdanen.

Deel deze informatie