• Nationale feestdag in Luxemburg op 23 juni 2020

Het Groothertogdom Luxemburg is één van de kleinste Europese landen. Het is eveneens één van de meest dunbevolkte landen met amper 630.000 inwoners, hetzij 18 keer minder dan België.

Luxemburg is lid van de Europese Unie sinds 1 januari 1958, van de eurozone sinds 1 januari 1999 en van de Schengenruimte sinds 26 maart 1995. Bovendien is Luxemburg één van de eerste ondertekenaars van het Verdrag van Rome van 1957 dat de grondslag vormt van de Europese Unie.

Nationale feestdag in Luxemburg op 23 juni 2020

Wist u dat?

Wist u dat men op 23 juni de Luxemburgse nationale feestdag viert ? Traditioneel wordt dan de verjaardag van de vorst gevierd, ongeacht de dag van zijn geboorte.

Het Groothertogdom Luxemburg is een constitutionele en parlementaire monarchie (Groothertogdom), met een regeringsleider, de eerste minister Xavier Bettel, en een staatshoofd, Groothertog Henri, die louter een erefunctie bekleedt. In tegenstelling tot België is het wetgevend orgaan monocameraal, met name de Kamer van volksvertegenwoordigers die is samengesteld uit 60 leden.

Luxemburg is één van de rijkste landen van de wereld met een BBP per inwoner van 100.000 euro, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde. Hoge lonen, hoge sociale prestaties, het Groothertogdom Luxemburg trekt nog steeds een bevolking aan die op zoek is naar een baan en een goede levensstandaard. Als tegenprestatie zijn de vastgoedprijzen wel zeer hoog en halen ze een niveau dat vergelijkbaar is met Londen en Parijs.

Luxemburg Stad is een belangrijke plaats voor de Europese opbouw. De stad huisvest immers het Europese Hof van Justitie, de Europese Rekenkamer, de Europese Investeringsbank, een groot deel van het Secretariaat van het Europees Parlement en een aantal diensten van de Europese Commissie. Bij wijze van anekdote verdubbelt de bevolking van Luxemburg Stad tijdens de weekdagen. Een groot deel van die bevolking bestaat immers uit grensarbeiders die hoofdzakelijk vanuit Frankrijk, België en Duitsland komen. De andere belangrijke steden zijn Esch-sur-Alzette, Dudelange en Differdange.

De gebroeders Andy en Frank Schlek, wielrenners, zijn momenteel de bekendste Luxemburgers ter wereld. Andy heeft de Tour de France gewonnen in 2010 en heeft drie keer het jongerenklassement gewonnen van de Tour de France. Frank heeft de Amstel Gold Race in 2006 gewonnen.

Net zoals België, telt Luxemburg drie officiële talen. Frans, Duits en Luxemburgs, taal waarin moien, goeiedag betekent.

Deel deze informatie