• Nationale feestdag in Italië op 2 juni 2020
  • Nationale feestdag in Italië op 2 juni 2020
  • Nationale feestdag in Italië op 2 juni 2020
  • Nationale feestdag in Italië op 2 juni 2020

Italië heeft een oppervlakte die tien maal groter is dan België en een bevolking die zes maal talrijker is (60 miljoen). Italië is één van de oprichters van de Europese Unie sinds 1 januari 1958, van de eurozone sinds 1 januari 1999 en van de Schengenruimte sinds 26 oktober 1997.

In tegenstelling tot België, een constitutionele monarchie, is Italië een parlementaire republiek die wordt voorgezeten door een regeringsleider (Eerste minister), Guiseppe Conte.

Nationale feestdag in Italië op 2 juni 2020

Wist u dat?

Wist u dat op 2 juni men de Italiaanse nationale feestdag viert ? Op die dag vieren de Italianen de Republiek, die via een referendum werd ingesteld op 2 juni 1946. Een zeer belangrijke datum voor de vrouwen die voor de eerste keer mochten stemmen.

De meest populaire sport is voetbal, of « calcio » in het Italiaans. Het nationale elftal, la squadra, heeft de wereldbeker vier maal gewonnen, evenveel als Duitsland en één keer minder dan Brazilië die vijf maal heeft gewonnen. Drie rode duivels spelen momenteel in Italië. Mertens, Lukaku en Castagne. Een andere populaire sport is het wielrennen. De ronde van Italië, de Giro, is majestueus. Eddy Merckx heeft hem vijf keer gewonnen.

Italië wordt wereldwijd erkend voor zijn uitzonderlijke gastronomie. Indien u de traditionele Italiaanse keuken wenst te ontdekken, zijn hier drie traditionele gerechten van Noord naar Zuid die men ongetwijfeld moet proeven :

  • Ossobucco;
  • spaghetti Carbonara;
  • de Napolitaanse pizza.

Rome, de Italiaanse hoofdstad, is één van de meest bezochte Europese steden. Gedurende 5 eeuwen was de stad het centrum van het Romeinse Rijk dat over Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten heerste. In het historische centrum, Unesco-erfgoed, kan men vele antieke gebouwen bezichtigen zoals het Colosseum, het Romeins Forum, de Capitolijn, aquaducten maar ook de belangrijkste plaats van het katholicisme, Vaticaanstand. Een onafhankelijke staat in het midden van Rome.

Italië is de 8ste  economische wereldmacht en de 3de  grootste economie van de eurozone. Tenslotte is het Frans een co-officiële taal van de regio Valle D’Aosta. Het Frans wordt bovendien begrepen door ongeveer 19% van de Italiaanse bevolking, hetzij 11,5 miljoen mensen. Er zijn dus meer Italianen die Frans spreken dan Belgen.

Deel deze informatie