Europa telt 24 officiële talen. Om deze diversiteit te vieren, vindt elk jaar op 26 september de Europese Dag van de Talen plaats. Deze dag werd in het leven geroepen tijdens het Europese Jaar van de Talen in 2001, op initiatief van de Europese Raad en de Europese Unie.

Europese Dag van de Talen

Wist u dat?

Het doel van deze dag is het vieren van de meertaligheid en het aanmoedigen van het levenslang leren van talen.

In 1957 bepaalde een Europese vordering dat het Nederlands, Frans, Duits en Italiaans de officiële werktalen waren van de EU.

Sindsdien is hun aantal gestegen met de toetreding van nieuwe landen tot de Unie en de erkenning van sommige talen.

Op 1 mei 2004 werden zo 21 talen officieel erkend, waaraan Roemeens, Bulgaars en Iers werd toegevoegd in 2007 en in 2013 het Kroatisch.

Ook al telt de Europese Unie 24 officiële talen, 3 van hen worden in het algemeen gebruikt als werktaal binnen de Europese instellingen: het Frans, Engels en Duits.

Noch het Frans, noch het Engels maar wel het Duits is de eerste moedertaal van de Europese Unie met 100 miljoen moedertaalsprekers. Duits is de officiële taal in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein en België. Ook wordt het gesproken in Zuid-Tirol in Italië en in het noorden van Denemarken. In totaal spreekt 16% van de Europese bevolking Duits tegen 13% Engels en Italiaans en 12% Frans.

Deel deze informatie