Naar waar kunt u reizen binnen Europa?

De voorbije dagen heeft de Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), de bilaterale contacten met zijn Europese collega’s opgedreven. De doelstelling is het uiteenzetten van de gezondheidssituatie in België met het oog op de opheffing van reisbeperkingen voor de Belgen die in Europa wensen te reizen. Voortaan aanvaarden 26 landen onze landgenoten, al dan niet onder voorwaarden.
 
De voorbije twee weken hebben we nauw samengewerkt met de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken. Onze wil was het uiteenzetten van de gezondheidssituatie in België en het pleiten voor een grotere harmonisering van de heropening van de grenzen. Bovenop de bilaterale contacten met mijn collega’s, heb ik tien dagen geleden hier in Brussel alle ambassadeurs van de Schengenlanden ontvangen. Ik wou mij met hen onderhouden over de reisbeperkingen tussen de verschillende Europese landen. Op dat ogenblik golden er nog in sommige landen, zoals Oostenrijk, voorwaarden voor het toelaten van Belgische toeristen op hun grondgebied. Vorige week, in navolging van deze vergadering, konden verschillende situaties worden opgelost.
 
Dankzij de nieuwe contacten van de voorbije dagen met mijn Europese collega’s werden andere beperkingen eveneens opgeheven. Deze ochtend heeft bijvoorbeeld Tsjechië beslist om vanaf vandaag opnieuw Belgen binnen te laten zonder voorwaarden.
 
In totaal aanvaarden voortaan 26 landen Belgische toeristen*. Sommige met en andere zonder voorwaarden. Dit is het geval voor de zogenoemde “groene” landen: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Spanje, Estland, Bulgarije en Tsjechië. In geval van beperkingen nodigen we onze landgenoten uit om kennis te nemen van het reisadvies dat kan worden geraadpleegd op de website van Buitenlandse Zaken. De landen die beperkingen toepassen zijn de “oranje” landen. Deze zijn: Cyprus, Kroatië, Griekenland, Letland, Portugal, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Slovakije, Slovenië en IJsland.
 
Amper vijf landen zijn “rood”, dit betekent dat Belgische toeristen nog steeds niet welkom zijn. Het betreft Denemarken, Finland, Ierland, Malta en Noorwegen. Wij zetten de gesprekken met deze landen voort en hopen zo snel mogelijk een oplossing te vinden.
 
De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin, herhaalt dat iedereen die beslist om naar het buitenland te gaan dit moet doen mits strikte naleving van de gezondheidsrichtlijnen die van toepassing zij  in de bezochte landen.
 
Ik pleit voor een gemeenschappelijk beleid met betrekking tot de opening van de grenzen buiten Europa om op die manier de maatregelen gelijk te stellen en de genomen beslissingen zo coherent mogelijk te maken en de verstaanbaarheid voor onze burgers te vergemakkelijken.
 
* De situatie kan op elk moment evolueren.

Deel deze informatie