De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

  • «Ongeveer 280 landgenoten, evenals een dertigtal Europese burgers, zijn deze morgen geland in Brussel vanuit Zuid-Afrika op een vlucht die door België werd ingesteld».
  • «Dit weekend zal een vlucht toelaten aan een honderdtal Belgen terug te keren vanuit de Democratische Republiek Congo».
  • «Volgende week zal een repatriëringsvlucht vertrekken richting Bogota en Dominica».
  • «Tegelijkertijd wordt de repatriëring van Belgen via het Europese solidariteitsmechanisme verdergezet: in de loop van de laatste 24 uur,zijn tientallen Belgen teruggekomen vanuit Thailand, Honduras, Guatemala, Panama en El-Salvador».
  • «Onze inspanningen worden eveneens verdergezet om landgenoten terug te brengen over land: in de loop van de komende dagen zullen twee bussen meer dan honderd Belgen terugbrengen vanuit het zuiden van Spanje».

«We zijn bewust van het feit dat vele Belgen zich tegen hun wil nog steeds in het buitenland bevinden : ze kunnen nog steeds rekenen op onze steun, zo ook diegenen die dringende consulaire hulp nodig zouden kunnen hebben», besluit de Minister

Ze kunnen eveneens de Facebook-groep raadplegen #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar die advies en privéinitiatieven herneemt van de Belgen die permanent in het buitenland verblijven.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken blijft bereikbaar op het nummer  +32 (0)2 501 4000 van 8u. tot 20u in de weekdagen en van 10u. tot 18u. in het weekend en op feestdagen. De Messenger-toepassing van het crisiscentrum verbonden aan de pagina Diplomatie.Belgium is bereikbaar van 7u. tot middernacht.

Deel deze informatie