Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft deze namiddag opnieuw een update gegeven over de dagelijkse evolutie van de situatie van Belgen in het buitenland.

  • «Deze middag zijn zo’n honderdtal Belgen – samen met een tiental andere Europeanen – vanuit Tunesië richting Brussel vertrokken. Dankzij deze vlucht, zijn alle landgenoten die naar België wilden terugkeren maar de repatriëringsvluchten van 20 maart niet haalden, nu terug in ons land», aldus minister Goffin.
  • «Dankzij de samenwerking tussen Buitenlandse Zaken en Defensie vertrok deze namiddag vanop Melsbroek een militair vliegtuig naar Kinshasa met aan boord zo’n honderd kubieke meter humanitaire hulpgoederen om de Congolese regering bij te staan in haar strijd tegen het Coronavirus. Het gaat onder meer om humanitaire hulpgoederen van UNICEF, labo-materiaal van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en humanitair materiaal voor Artsen Zonder Grenzen België dat in Congo meehelpt de verspreiding van het virus in te dammen. Zo’n 200 landgenoten en een twintigtal Europese burgers, zullen vandaag met deze vlucht terugkeren naar Brussel».
  • «Daarnaast wordt volop verder gewerkt aan de organisatie van een repatriëringsvlucht vanuit Bogota en Santo Domingo».

«We zijn er ons van bewust dat nog heel wat Belgen zich, langer dan verhoopt,  in het buitenland bevinden. Ook zij kunnen rekenen op onze  steun, zeker zij die dringende consulaire hulp nodig hebben», besluit de minister.

Buitenlandse Zaken raadt Belgen in het buitenland eveneens aan om via de Facebookgroep  #BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander met elkaar in contact te treden. Verschillende Belgen die permanent in het buitenland verblijven staan gestrande reizigers via deze tool met raad en daad bij.

Uiteraard blijft ook het callcenter van Buitenlandse Zaken bereikbaar op het nummer +32 (0)2 501 4000. Van 8u tot 20u in de weekdagen en van 10u tot 18u in het weekend en op feestdagen (Paasmaandag op 13/04). Ook kan men steeds via privéberichten terecht op de Facebookpagina Diplomatie.Belgium, en dit van zeven uur tot middernacht.

Deel deze informatie