De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland. De Minister wijst in het bijzonder op de Europese solidariteit in het kader van deze grootschalige repatriëringoperatie:

  • «Er is een versnelling van de repatriëringen van Belgen via het mechanisme van Europese solidariteit: bijna 1.500 landgenoten zijn voortaan kunnen terugkeren dankzij deze vluchten! De recentste vluchten zijn opgestegen of zullen opstijgen vanuit Paraguay, Albanië en Noord-Macedonië».
  • «We nemen ook actief deel aan deze Europese solidariteit. Een groot aantal burgers van andere lidstaten van de EU nemen immers plaats aan boord van vluchten die worden ingesteld door de Belgische staat, dit geldt ook voor de recentste vluchten. Vorige nacht zijn drieënvijftig reizigers teruggekeerd naar België vanuit Niamey (Niger) op een vlucht van Defensie. Vandaag zal een vlucht ingesteld door België ongeveer 200 reizigers, waaronder een groot aantal Belgen, terugbrengen vanuit Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad)».
  • «Voor de andere vluchten die gisteren werden aangekondigd, onder meer vanuit de Democratische Republiek Congo, worden de voorbereidingen normaal verdergezet».

«De Belgen die nog niet zijn teruggekeerd kunnen nog steeds rekenen op onze steun, zo ook diegenen die dringende consulaire hulp nodig zouden kunnen hebben», besluit de Minister.

Ze kunnen eveneens de Facebook-groep raadplegen #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander #BelgenVoorElkaar die advies en privéinitiatieven herneemt van de Belgen die permanent in het buitenland verblijven.

Het callcenter van Buitenlandse Zaken blijft bereikbaar op het nummer  +32 (0)2 501 4000 van 8u. tot 20u in de weekdagen en van 10u. tot 18u. in het weekend en op feestdagen. De Messenger-toepassing van het crisiscentrum verbonden aan de pagina Diplomatie.Belgium is bereikbaar van 7u. tot middernacht.

Deel deze informatie