Operationele inzet in het kader van 'Operation Inherent Resolve' in de strijd tegen Da'esh

Vanaf de maand oktober van dit jaar zullen vier Belgische F-16’s voor een periode van één jaar worden ingezet op een basis in Jordanië. Samen met hen, een ondersteuningsdetachement van een honderdtal militairen evenals een team van de Red Card Holder ingezet in Qatar.

Deze operatie schrijft zich in, in het kader van de Operation Inheherent Resolve (OIR) van de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten in de strijd tegen Daesh.

Drie missies zullen worden toevertrouwd aan de Belgische F-16’s: bescherming van de grondtroepen, luchterkenning en gerichte aanvallen tegen formatie- en rekruteringsbasissen van de terroristen van Daesh.

Daesh pleegt nog steeds terroristische aanvallen in Irak en het noordoosten van Syrië. De Operation Desert Falcon (ODF) vindt voor de derde keer plaats, na twee eerdere deelnames in 2014-2015 en 2016-2017.

Alles zal natuurlijk in het werk worden gesteld om nevenschade te vermijden. Defensie past de zeer strikte voorschriften toe om burgerslachtoffers te vermijden. Piloten en leden van de Red Card Holder mogen op ieder ogenblik de missie stopzetten wanneer ze het minste vermoeden hebben dat burgers zich nabij de doelwitten bevinden.

Deel deze informatie