Operationele inzet in het kader van 'Operation Inherent Resolve' in de strijd tegen Da'esh

Operationele inzet in het kader van 'Operation Inherent Resolve' in de strijd tegen Da'esh

| Defensie

Vanaf de maand oktober van dit jaar zullen vier Belgische F-16’s voor een periode van één jaar worden ingezet op een basis in Jordanië. Samen met hen, een ondersteuningsdetachement van een honderdtal militairen evenals een team van de Red Card Holder ingezet in Qatar.

Deze operatie schrijft zich in, in het kader van de Operation Inheherent Resolve (OIR) van de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten in de strijd tegen Daesh.

Drie missies zullen worden toevertrouwd aan de Belgische F-16’s: bescherming van de grondtroepen, luchterkenning en gerichte aanvallen tegen formatie- en rekruteringsbasissen van de terroristen van Daesh.

Daesh pleegt nog steeds terroristische aanvallen in Irak en het noordoosten van Syrië. De Operation Desert Falcon (ODF) vindt voor de derde keer plaats, na twee eerdere deelnames in 2014-2015 en 2016-2017.

Alles zal natuurlijk in het werk worden gesteld om nevenschade te vermijden. Defensie past de zeer strikte voorschriften toe om burgerslachtoffers te vermijden. Piloten en leden van de Red Card Holder mogen op ieder ogenblik de missie stopzetten wanneer ze het minste vermoeden hebben dat burgers zich nabij de doelwitten bevinden.

Nationale feestdag in Democratische Republiek Congo op 30 juni 2020

Met een oppervlakte die 76 groter is en een bevolking die 9 keer talrijker is (102 miljoen inwoners) dan België, is de Democratische Republiek Congo, of kortweg Congo, het vierde dichtst bevolkte land van Afrika (na Nigeria, Ethiopië en Egypte) en het dichtst bevolkte Franstalige land.

Voortaan openen 26 Europese landen hun grenzen voor Belgische toeristen

Voortaan openen 26 Europese landen hun grenzen voor Belgische toeristen

De voorbije dagen heeft de Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), de bilaterale contacten met zijn Europese collega’s opgedreven. De doelstelling is het uiteenzetten van de gezondheidssituatie in België met het oog op de opheffing van reisbeperkingen voor de Belgen die in Europa wensen te reizen. Voortaan aanvaarden 26 landen onze landgenoten, al dan niet onder voorwaarden.

Lees het persbericht

Bravo en bedankt aan alle medewerkers van FOD Buitenlandse Zaken

Bravo en bedankt aan alle medewerkers van FOD Buitenlandse Zaken

Hallo iedereen,
 
De Coronacrisis heeft ons allemaal verrast. Hier in België, maar natuurlijk ook in het buitenland waar vele Belgen op reis waren en in alle uithoeken van de wereld kwamen vast te zitten.
 
De repatriëringsoperatie die we hebben opgezet om hen te helpen was dan ook nooit gezien.
 
Maar liefst 49 vluchten werden gecharterd door België en nog een veel grote aantal commerciële vluchten werden door onze ambassades gefaciliteerd. Dankzij het Europees mechanisme voor civiele bescherming, zijn vele landgenoten ook via onze Europese partners kunnen terugvliegen.
 
In totaal konden meer dan 10.000 Belgen naar huis terugkeren, dankzij de ongelofelijke inspanningen die jullie hebben geleverd, zowel op post als hier in Brussel.
 
BRAVO allemaal.
 
Ik wil jullie echt van harte bedanken voor jullie uitzonderlijke inzet!

Betrekkingen EU-VS op het menu van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie

Betrekkingen EU-VS op het menu van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie

| Buitenlandse Zaken

Philippe Goffin : “Deze maandag 15 juni 2020, heb ik deelgenomen aan een videoconferentie van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie met als hoofdthema de betrekkingen tussen de EU en de VS. Bij deze gelegenheid hebben we, samen met mijn Europese collega’s, gesproken met de Amerikaanse Staatssecretaris Mike Pompeo over de huidige en toekomstige uitdagingen van de transatlantische band, evenals andere internationale onderwerpen: de gevolgen van de coronacrisis, China, het vredesproces in het Midden-Oosten en het oostelijke nabuurschap. Tijdens mijn tussenkomst heb ik het belang van het multilateralisme en van de internationale orde gebaseerd op regels herhaald als zijnde de belangrijkste instrumenten om de huidige uitdagingen aan te pakken.

Informatie coronavirus

Overal ter wereld worden maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen en de pandemie te bestrijden. Het virus verspreidt zich op wereldschaal en kan dus een impact hebben op uw verplaatsingen en reizen. Deze verplaatsingen en reizen dragen echter niets bij tot de strijd tegen de verspreiding van het virus. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen waardoor de overschrijving van deze grenzen niet meer kan worden gegarandeerd. Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zodanig hoog geworden dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Aan iedereen die zich momenteel in het buitenland bevindt, wordt aangeraden om nauwgezet de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Aan personen die voor een kort verblijf in het buitenland zijn, zoals toeristen of studenten, wordt gevraagd een eventuele vervroegde terugkeer te overwegen of, indien niet, bereid te zijn het risico te lopen langer ter plaatse te moeten blijven dan oorspronkelijk voorzien. Huisvesting, financiën, familie, verzekeringen, medische toestand en gezondheidszorg zijn elementen die in aanmerking moeten worden genomen. Indien u kiest voor een terugkeer, moet u in eerste instantie contact opnemen met uw touroperator, uw reisorganisatie of uw luchtvaartmaatschappij.

De personen die permanent in het buitenland verblijven moeten zelf beslissen of het al dan niet de beste optie is om ter plaatste blijven.

Rekening houdend met het feit dat steeds minder vluchten worden uitgevoerd en dat het dus alsmaar moeilijker wordt om terug te keren naar huis.

Indien u opmerkt dat de grenzen van het land waarin u verblijft effectief zijn gesloten en dat zelfs terugreizen naar huis niet meer mogelijk zijn, kunnen wij u enkel aanraden te blijven waar u zich bevindt. Zorg ervoor dat u een huisvesting heeft en probeer via contacten in België voor bijstand te zorgen, onder meer met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (voor medicijnen), uw familie en vrienden. In de huidige, nog nooit geziene omstandigheden, zijn de middelen van de Belgische Ambassades immers beperkt.​

In geval van nood staan onze Ambassades, Consulaten en het callcenter in Brussel paraat om de Belgische landgenoten in het buitenland bij te staan, maar het is belangrijk dat de burgers hun verantwoordelijkheid nemen en van dichtbij de instructies volgen van de lokale autoriteiten.

De reisadviezen worden voortdurend geüpdatet per land in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd deze op regelmatige basis te raadplegen.

#BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander

Facebookgroep #BelgenVoorElkaar #BelgesSolidaires #BelgierFürEinander

Het coronavirus COVID-19 is een echte uitdaging voor ieder van ons. Als gevolg van de maatregelen genomen in de strijd tegen dit virus, zitten vele Belgen vast in het buitenland. Enkel door samen hand in hand te werken, zal het mogelijk zijn om deze moeilijke periode te overbruggen. In dit kader worden er in België steeds meer initiatieven genomen.

Via deze Facebookgroep willen wij Belgen in het buitenland met elkaar in contact brengen. Formuleer uw concrete en creatieve voorstellen op dit platform om de Belgen die vastzitten in het buitenland te helpen. Hierbij hoort u de lokale richtlijnen te respecteren die werden genomen tegen de verspreiding van COVID-19. Uw gezondheid blijft onze belangrijkste bezorgdheid. Samen staan we sterk!

Like de Facebookgroep